Lenti kertbarátkör egyesület

hivatalos honlapja

Pincejárást tartottak és vesszőt vágtak a zalai szőlőkben

Pincejárást tartottak és vesszőt vágtak a zalai szőlőkben

Napsütéses, tavaszt idéző időjárás fogadta a gazdákat idén a Vince-napi rendezvényen.

Lentiben a helyi Kertbarát Kör Egyesület szervezett nemzetközi programot a rédicsi és csentei, lendvai vendégekkel közösen Lentihegyen a Véber-pincénél. A programra több mint 50 gazda és érdeklődő érkezett, így most a hagyományos pincejárást lerövidítették és mindössze három pincét, illetve annak gazdáját látogatták meg, hogy megkóstolják az erre a napra már késznek tekinthető boraikat.

Röszler Attila, a kertbarátkör elnöke idézte fel a hallgatóságnak a rendezvény kezdetén a Vince-naphoz kapcsolódó hagyományokat és hiedelmeket.

Elmondta, hogy a bor védőszentjének ünnepéhez termésjóslás is kapcsolódik, ezt a napot arra használták eleink, hogy levágják a szőlővesszőt, majd meleg vízbe tették és ha pár hát múlva sok rügy hajtott ki, bő termést vártak. Ez alkalommal is elvégezték az ilyenkor hagyományos szertartást.

A ceremónia mestere dr. Pálfi Dénes kertészmérnök volt, aki a hasznos tanácsok mellett a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó ünnepeket és hagyományokat is felidézte. A szokásoknak megfelelően  tápanyagként kolbászt, szalonnát akasztottak a szőlőtőre, majd borral locsolták meg vesszővágáskor. Kérték  emellett az égiek áldását is a gazdák, amit Kaszás Csaba káplán közvetített  zárásaként.

Forrás: zaol.hu

Kapcsolódó képek - Nemzetközi Vince-nap

További képek